10 juuli 2024

Läänemaa kummalised orhideed

 Taimeinventuur Läänemaal päädis sel 8. juuli õhtu poole sootuks imeliste orhideede küllusega. Esmalt viidi mind Noarootsi. Et vaataks veelkord püramiid-koerakäpad (Anacamptis pyramidalis) üle. Kolme nädala eest sai seal esmakordselt käidud. Ilmnes, et siis oli veel natukese vara. Näiteks otse maantee ääres metsariba veeres lugesin ma siis kokku neli koerakäppa, nüüd aga punas neid samas oma 30 kanti! Mäherdune küllus. Ühes kohas lausa viis tükki lähestikku. Jällegi ilmnes, et mitte kõik koerakäpad ei ole võrdselt värvierksad, vaid paar õisikut on väga ergavroosapunased, teised pisut tagasihoidlikumad. Aga imepärane vaatepilt igatahes. 




Seejuures näidati mulle siin ka valkjaõielist vormi. Selle õied on omalaadse väärarenguga, aga justkui seda kaunimadki. 

Edasi rannaniidu poole korraks ka. Seal saarepuu all 20. juunil õitsenud eriti uhke koerakäpp on nüüdseks viljunud ja paraku maha murtud, ju lehm peale astunud. Teisal aga üks koerakäpp veel õides. Just seesama, kes 3 nädala eest nähtud. No ütle nüüd, õitsemise kestus ligi kuu aega, see on ikka küll talse. 


                                                                                                     Foto: R. Kurbel

Järgmiseks tegime peatuse Nõva tee ääres. Siin kasvab klorofüllitut tumepunast neiuvaipa (Epipactis atrorubens). Kahjuks ilmnes, et on maha niidetud. No tõeliselt naeruväärne, mida on sel kuival teepervel niita, mitte midagi, ainult neid kaitsealuseid neiuvaipu. Väga mage lugu...


Edasi kulgedes pidi tulema kollaseõieliste neiuvaipade kasvupaik. Kõndisime ja vaatlesime, ei midagi. Kuid ühtäkki avastas Rainar teiselpool teed kollaseid õisi paistmas. On olemas! Tervelt kolm taime. Oo, mu ammune soov näha just sellise õievärviga neiuvaipa! Ja siin nemad nüüd olid. Teiste tavaliste lillatumepunaste seas. Lõhnavad aga ikka sama hästi magusa vanilli järele. Kollased tumepunased neiuvaibad on Eestis väga haruldased. See koht Läänemaal, lisaks Tallinnas ning vanasti oli neid ka Saaremaal Mändjalas.





Paraku fotokas kippus pirtsutama ja isepäi tegutsema, mistap päris häid pilte välja ei tulnudki. Noh, midagi siiski. Kuid see polnud veel sugugi kõik. Järgmiseks läks teekond Tallinna, sealsete eriliste käpaliste manu. Orhideede paraad jätkus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Pildikesi Sääre tirbilt

  Eilsel augustikuu viimasel päeval põikasime Kassarisse. Bussidega läheks sinna terve päev ära, aga kui nüüd autoga, siis lausa lust ja lil...