27 mai 2024

Nõmba jumalakäppu taas kaemas

 Aasta on möödas suurest avastusest siinsamas Kesk-Hiiumaal Nõmbal, mil ilmnes, et jumalakäpad on siin elus kui muiste. Toona tundus see tohutu imena. Lugesin siis kokku tervelt 256 õitsvat võsu. Liigiliselt ikka muidugi see nö põhiline Lääne- ja Põhja-Eesti lubjalembene jumalakäpp ehk Orchis mascula subsp. mascula. Peale hiljutist lõuna-jumalakäpa niitu Pärnumaal oli tuttav ja kodune neid harjumuspäraseid nüüd samas koduküla lõunaservas taas kaeda. 

Maastik tamme ja jumalakäpaga (Quercus robur & Orchis mascula). Ning üksiku tammealuse jumalakäpa portree.

Kuigi üldiselt tundus neid olevat sama palju ja sama tihedate rühmadena, arvud siiski ei peta. Nüüd sain kokku 194 õitsvat võsu. Mullu võibolla lugesin midagi ehk ka topelt, nüüd loodetavasti sai üsna õige loendus tehtud. Põhiliselt leidub neid kinnikasvava puisniidu põhjaosas. Segus nurmenukkude ja mustjuurelehtedega, tükati õige varjukas võsas. Teine ala kulgeb niidu idaservas piki seljandikuneeme nõlva. Siin on neid vähe, tänavu 17 õitsvat taime. Ala on vägagi varjuline, pealegi võistlevad jumalakäpad seal naatide, metstulikate ja muu sellise lopsakusega, et ei paista õieti väljagi. Paar jumalakäppa oli nii sügaval sarapuu vilus, et lausa imekspandav. Nagu miski ehe metsaorhidee. Tegelikult on jumalakäpp näiteks hallist käpast tõesti varjutaluvam. Aga lõputult ta hooldamata padrikus siiski ellu jääda ei suuda. Ja kahjuks kasvab see endine niidimets aina enam võssa. 

Ehkki jumalakäppi koos toredate rühmadena, jäid üldvaatefotod väga nirud. Ma mitte ei oska varjus pildistada neid lillasid orhideid, masin teeb nad ebanormaalselt siniseks. Midagi siiski klõpsisin:



Aga lähiportreed päikselistes laikudes tulid täitsa ilusad välja. Tumedate seas ka heledamaid isendeid.





Ühe peaaegu valge jumalakäpa leidsin tänavu sealt lisaks. Igavesti tore teine, pisut lillaroosat on õites siiski sees:



Kuna ilge põud kestab, juba teist kevadet järjest ning sedakorda tundub tulevat eriti karm, siis on karta, et jumalakäppi on tuleval aastal siin Nõmbal veelgi vähem...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Pildikesi Sääre tirbilt

  Eilsel augustikuu viimasel päeval põikasime Kassarisse. Bussidega läheks sinna terve päev ära, aga kui nüüd autoga, siis lausa lust ja lil...