29 mai 2024

Ikka jumalakäppade (Orchis mascula) lainel

 Kisub mul siin süvitsi nende jumalakäppadega (Orchis mascula). Ilmneb, et Nõmba leiukoht on oma arvukuselt võibolla lausa Hiiumaa top 5 sees! Täna tegin aga kiire sutsaka Käina lähistele. Sealgi on üks jumalakäpa ala, kust muuseas on leitud paar taime, kes pisut meenutavad lõuna-jumalakäppa (subsp. speciosa). Lõuna-jumalakäpa levikuga on üldse huvitavad lood. Lisaks Kihnule on nüüd leitud väga speciosa nägu taimi ka Sõrvest. Hiiumaal aga lõuna-jumalakäppa tahta on natuke liiast. Igatahes kaesin koha üle.

Tegelikult teadsin juba ammu seda piirkonda kui hallide käppade ala. Nemad on paistnud möödasõidul või -käigul kaugelt silma. Nii ka nüüd. Aga jumalakäpad on mõõtmetelt tagasihoidlikumad ning ma polnud ealeski tulnud selle peale, et sedasi põlluservas nemad kasvada võiks. Aga siiski olemas nemad seal on! Leiukoht ei ole arvukas. 8 aasta eest veidi üle kahekümne, hiljem aga vaid lausa kolm, 3 aasta eest neli tükki. Tänane kaheksa õitsvat taime polegi siis nii hirmus niru tulemus, kui eelnevat arvesse võtta. Nõmba jumalakäpamölluga võrreldes muidugi köömes, aga üks tore ja huvitav koht igatahes. 

Jumalakäpad seal on õige pisikesed ja paar taime juba õitsemist lõpetamas. Väiksed tõesti jah, päris kribu või vaksajagu pikkust, ainult üks kopsakam. Üritasin seal mõned pildid teha. Samal ajal ja hakkas sadama. VIHMA!!! Sel absoluutselt vihmata maikuul, issanda ime! Aga nüüd jumalakäpapilte:




  Kribulad, eks ole? Olgu siis see ainuke natuke suurem ka:


Ning siis see üks erilisem. Tema õiekattelehed on tibakese pikemad kui teistel, seega justkui võiks olla grammikese lõuna-jumalakäpa sugulust sees. Aga kuna nii väga tahaks subsp. speciosa tunnuseid näha, siis kipud pookima neid külge kus vähegi saad. Igatahes üks ilus väike jumalakäpp, klõpsasin mitme kandi pealt:





 Aga noh, kui vaadata naabruses kõrguvaid halle käppi (Orchis militaris), siis pole kahtlust kumb liik uhkem on. Muuseas ilutses seal ka tore roosaõieline hall käpp:


Muust niidutaimestikust ka. Palju lubikat (Sesleria caerulea), natuke vesihaljast tarna (Carex flacca) ja teisi tarnu, suvel hakkab seal laiutama pajuvaak. Praegu on aga õitsemise aeg kätte jõudnud madalatel mustjuurtel (Scorzonera humilis). Üks ütlemata sümpaatne pärandniitude korvõieline!


Ahjaa, käopõlli (Listera/ Neottia ovata) jagus sinna samuti üsna mitmeid. Üks pilt kukkus välja täitsa tore:

Selline väike ülevaade. Eks neid jumalakäpakohti oleks Hiiumaal kaeda küll ja küll, aga paraku hakkavad nad õitsemise lõpusirgele jõudma ning pole kindel, kas veel kuskile põigatud saan.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Lehelanguseaeg

  Hommikul aeda teed jooma minnes vaatas vastu täielik dekoratsioonide vahetus. Järsku, paari päevaga, on kõik nii kollaseks värvunud. Sekka...