10 detsember 2023

Bornholmi metshelmikas Hiiumaa metsas/ Melica uniflora from Bornholm to Hiiumaa

 Just sellise pealkirjaga lookese kribasin täna Targu ajakirja tarbeks. Kordan siinkohal pisut üle. Metshelmikas (Melica uniflora) on eeskätt läänepoolse Euroopa liik. Idas ei ole ta suutnud Poola pöögimetsadest kaugemale tungida, samas teispool Läänemerd on levinud piki Rootsi rannikut Ahvenamaani välja. Ka Ojamaal on tavaline. Siinpool, Baltimaades, teda looduses aga pole. Sellest on kahju. Üks vägagi kaunis kõrreline on ta. 2019 mais Ahvenamaal Höckböleholmeni tammelisel puiskajamaal ma metshelmikat ära tunda ei osanud, lugesin temast alles lahkudes stendilt. Samal sügisel Bornholmil kohtasin metshelmikaid aga juba teadlikult. Almindingeni pöögimetsas oli tükati ainsaks maapinna haljuseks justnimelt metshelmikas. Tõin sealt tutsaka kaasa ja istutasin Hiiumaal oma kodupuisniidule. Ta on tasapisi kosunud. Üks paganama ilus kõrreline mu meelest! Ehk isegi loob siia väikse asurkonna ajapikku? Loota ju ikka võib!


Metshelmikas Hiiumaal juunis 2023. Melica uniflora in Hiiumaa woodland, June 2023

Melica uniflora is a wide spread species in westernmost area of Europe. Eastern frontier has not been got farer from Poland beech forests. At the same time the species has travelled by Swedish coastal area to far north, it is native even in Aland/Ahvenanmaa archipelago. There it grows in Höckböle oak-tree rich wooded meadow for example. I was there in May 2019, but did not happen to recognise. In the same year, in October, on Bornholm, in Almindingen beech forest I saw Melica uniflora a lot, in some places it was almost the only species which can grow in such a shade. I could not resist the temptation to take one small plant with me. And planted on Hiiumaa into my home wooded meadow. Seems it has adapted here quite well. Such a beautiful grass I must say! Perhaps it will create even a little new population here? Why not. Not a bad hope at all!



Raske pildistusobjekt on paraku see metshelmikas, ainult üks foto tuli enamvähem hea välja, millel ka helmelised pähikud selgemini näha. Melica uniflora is quite a difficult object to take on photo, only one came out so-so, where the straw heads are visible better.

1 kommentaar:

  1. Paistab, et iluaianduses ka täitsa kasutusel olev taim. Peaks isegi ehk teist mõnes varjulisemas kohas katsetama. Kõrrelised mulle ju meeldivad! :)

    VastaKustuta

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...