09 detsember 2023

Hübriidlepad Tilga karjääris/ Hybrid alders in Tilga quarry

 Liiga vara saabunud talv kestab ja kestab. Oleks karu, jääks taliuinakusse. Inimeseloom seda aga paraku ei suuda. Tuleb siis katsuda elukest kuidagigi huvitavamaks teha. Sukelduda näiteks suvemälestustesse. 

Too early came the winter. If I were a bear, I would fall to hibernation. But for a human being it is impossible. So have to try to live on and try to make it as intrestenging as can. To dive into summer memories for example.

Hiiumaa on põhiliselt sangleppade (Alnus glutinosa) maa, mandril nii tavaline hall lepp (Alnus incana) on siin üsna haruldane. Ometigi annavad nad siin hübriide: karvane lepp (Alnus x pubescens). Tuntud on suur Heistesoo hübriidlepp Kõpus, kaitse alla võetud vist juba 1960ndate algul. See mitmeharuline puu on tänini elus. 

Hiiumaa is mostly Alnus glutinosa island, Alnus incana, which is very common on mainland, is rare here. But still they two may give sometimes natural hybrids here on Hiiumaa: hairy alder (Alnus x pubescens). Well-known is a hybrid alder in Heistesoo, Kõpu peninsula, protected since 1960s. It is still alive.


See kõige ilusam karvasem hübriidlepp Tilga karjääris. The most beautiful hairy hybrid alder in Tilga quarry.

Juunikuu lõpul silmasin Emmaste pool Tilga karjääris imelikke leppi. Enamasti hallid lepad, ent mõnel lehed täidlasemad, sanglepa moodi veidi. Hübriidlepad! Kusjuures üks oli eriti ilus, lehed pealt tuhkjakarvased, miskipärast meenutas isegi nagu tuhkpihlakat. See oleks tõeline ilupuu! Tasuks katsuda seda paljundada. Lepa pistoksad aga hästi ei juurduvat. Igatahes seni ma ei ole tegudeni jõudnud. Eks näis kunagi hiljem. Ja tõttöelda jääb ka see blogikene na pealiskaudseks. Pole kohe seda vaimu peal, mis teha...


Herbaarnäidis Tilga kõige karvasemast hübriidlepast. A herbarium example of the most hairy hybrid alder from Tilga.

In the end of June, close to Emmaste, in Tilga quarry I noticed some weird alders. Mostly Alnus incana, but some had broader leaves. Hybrid alders! One of them was especially handsome, leaves were hairy in both sides. A real beauty! It should be multiplated to grow the variety in gardens. Unfortunetely alder cuttings do not root well. And I haven't tried other ways yet. Perhaps later in future. And after all, seems that this blog remains short here today. To be honest, not the right spirit or mood...



Veel mõni vaade Tilga hübriidleppadele, kes pole küll nii silmapaistvalt karvased-ilusad kui see üks. Some more views to Tilga hybrid alders. Not as beautiful hairy than the one, but still nice.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...