30 oktoober 2023

Kändude eemaldamine metsaaias

 Olen ikka üks paras esteet. Nüüd oleks vaja enne ja pärast kõrvutavaid fotosid, ent neid "enne" polegi nagu võtta. Noh, asi on selles, et sai siin sügisel taga metsaaias maad natuke raadatud. Õigemini vanu kände ära raiutud ja ümbritsevat kõdu laiali laotatud. Nood vanad kännud võtsid üksjagu ruumi, niita oli keeruline nende ümbert, pealegi vohas seal laialt kanarbikku, mille seest tõstis pead tüütu paakspuuvõsa. 

Eile oli vägagi nö produktiivne päev, kõrvaldasin tervelt viis kändu. Sanglepakänd läks kergesti, ent männikännud ei ole ikka veel kõdunenud, ehkki puude langetamisest ja metsaaia tegemisest möödas juba kümmekond aastat. Niisiis tuli kirvele valu anda ja laast- ning tükkhaaval raiuda. Samusest tööprotsessist oleks saanud tegelikult huvitava fotoseeria, aga no hakkad sa seal vahepeal veel aega sellise asja peale raiskama. Niigi kippus hämarus nelja tunni järel juba peale ründama. 

Paar "enne" pilti mul siiski on. See esimene "enne" on juba tegelikult vahepealse töö tulemus. Esiplaanil hübriidne lõunapöök, selle järel eemaldatud suur kännukõdumägi ja nooristikuid minema viidud ning tehtud mullaplats Tšiili kukerpuude külvi jaoks. Aga taga vasakul paistab haljas sanglepapõõsas, mille nüüd eile välja juurisin.


Ja umbkaudu sama vaade täna:


Veel üks fotodepaar. Kuriili magnoolia kõrval vohanud sanglepapõõsas ning nüüd sama koht lagendatuna:



Tuliastelde (Pyracantha coccinea) ümbrusest sai eemaldatud kanarbikud ja paakspuud ning raiutud kaks kändu. Kändude kohti märgistavad heledamad liivased laigud:



Veel üldvaateid lagendatud metsaaiaosale, ehkki fotod na udunigelad:



Ja lõppu paar lähemat vaadet ühest mu lemmikust, tähkjast ebasarapuust (Corylopsis spicata), kelle kõrvalt raiusin kah ühe kännu maatasa. Nimi ebasarapuu on jama, sest tegelikult kuuluvad Corylopsised nõiapuuliste (Hamamelidiaceae) sugukonda. Algus on olnud sel põõsal raske, sageli tagasi külmunud, nüüd on pääsenud edenema, tänavused kasvud väga korralikud. Nii et koht on sobilik. Corylopsis on siin kevadeti ka juba õitsenud. Eriti meeldivad mulle aga tema lehed, nii ilusad vaomustriga.




Sedapsi. Tegelikult sai metsaaias klõpsitud hulk kauneid tiikide-sügisvärvide vaateid, aga ei hakka neid siia praegu juurde toppima.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...