02 november 2023

Kukerpuude külvamine

 Juulikuus, suures kreeta tselkvate ja Omalose platoo vaimustuses tahtsin lisaks just sülle kukkunud Zelkova abeliceale saada kindlasti ka kreeta kukerpuud (Berberis cretica). Tegemist on üpris haruldase värgiga, puukoolide nimekirjades seda naljalt ei leia. Siis aga näkkas rareplants.eu, Tenerife seemnete sait. Sealt siis tellisin. Lisaks ka ühtlasi kahe Lõuna-Ameerika kukerpuu liigi seemneid, need liigid peaks meil siin vastupidavaks osutuma. Liigid:

Berberis cretica - seemned pärit mitte Kreetalt, vaid Küproselt Troodose mägedest; 40 seemet.

Berberis empetrifolia - seemned Tšiilist, Santiagost umbes 200 km lõunast Camino a Laguna del Maule, 1800 meetrit merepinnast; 20 seemet.

Berberis montana - seemned samast Tšiili piirkonnast ja samalt kõrguselt; 20 seemet.

Eile tegin lõpuks külvid ära. Berberis cretica seemned Aadria õue kreeta tselkva naabrusse lapikesele:


Esiplaanil sügisvärvunud Zelkova abelicea ja mõni Crocus pulchellus. Siia juurde kaks vaadet kreeta kukerpuudest nende kodumaal Omalose platool, kus sai käidud aprilli lõpul 2016:



Tšiili kukerpuude seemned läksid metsaaeda, kus lõunapöökide alal olin kännu juurinud, muid istikuid eest viinud. Muld on seal hapum-neutraalsem, mis peaks neile liikidele sobima:

Berberis montanast mul enda fotot ei ole, küll aga Berberis empetrifoliast, pildistatud 2022 oktoobri lõpus Lätis Salaspilsi botaanikaaias:



On ikka huvitav nõeljalehine kukerpuu, justkui miski okaspuu pigem! Muide, seal seemnefirma lehel oli Berberis empetrifolia juurde pandud küll vale foto, hoopis ümarlehine põõsas. Nii et eks näib, kui õiged asjad üldse üles tulevad. Igatahes kõige rohkem ootan ma kreeta kukerpuude tärkamist. Sellised toredad madalad põõsad, kevadeti kuldkollastest õitest lausa üle külvatud. See liik on heitlehine, seevastu nood Tsiili Berberis empetrifolia ja B. montana peaksid olema igihaljad. 

Tulev aasta peab hoolas olema. Mullused erinevate seemnete külvid kuivasid mul isegi metsaaias ootamatult ruttu läbi ja midagi ei tärganud. Ehk ei tule järgmine kevadsuvi selline põuane. Igatahes valvel peab siis olema, et vajadusel tiigist vett külvilappidele peale vedada. Praegu on aga uus kevad veel nii kaugel, nii kaugel...

Ja kui neist seemneist ikka üldse midagi idaneb...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...