26 mai 2023

Jumalakäpad õilmitsevad Nõmbal kui muiste!

 Olen paras aia ja kodu ori. Tegemisi vaja aina järgemööda kaelast ära saada ja "peaaegu oleksid lasknud mööda kõige ilusama aja," nagu ütles Raja-Teele. Aga sõber Erko tuli mandrimaalt ja võttis kätte ning tegi põrutava avastuse: jumalakäpp pole siin Nõmba mail mette ammuilma välja surnud, vaid täie elu ja tervise juures!


Orchis mascula on Hiiumaal nüüdseks säilinud eeskätt loopealsetel. Seevastu koos puisniitude kadumisega on mujalt siin saarel üsna välja surnud. Nõmbalgi pole enam ju puisniite selle klassikalises mõttes alles. Nojah, ma ise küll mingit tükki taastasin, ent see on omaette teema. Kuid Nõmba lõunaservas, lubjamoreenmäe jalamil, on vanast ajast säilinud tükikesi endistest heina- ja karjamaadest. Seal on täitsa äge. Kolm tammepuud ja iidvana pärna kadumisest tekkinud pärnatüvede ring ja seljandiku sarapuud ja salutaimestik ja niisketel heinamaadel oma floora ja üldse. Ja seal kolme tamme piirkonnas ongi need jumalakäpad. Ning kohe kamaluga! Loendasin seal täna kokku 156 õitsvat võsu. Tükati kippus lugemine küll sassi minema, sest leidus lausa paari-kolmekümne varrelisi kogumeid. 

Huvitav oli näha, et tegelikult päris avatud rohuaasadel jumalakäppi peagu polnudki. Ikka hoidsid kas tammede lähedusse või noorte kasetukkade alla. Seega pooleldi nagu metsalill. Erinevalt hallist käpast saab jumalakäpp täitsa hästi hakkama ka suurte puude võrade vilus. Peaasi, et päris tihket padrikut peale ei tule.

Kõige kaunim oli jumalakäppade tumelillade õisikuküünalde kooslus kollendavate nurmenukkudega. Kuid leidus ka heledamaid vorme, üks üsna roosavärviline. Päris albiinot siiski ei ole. 

Muust taimestikust võib mainida ohtrat mustjuure esinemist, on kollast ja võsaülast, metstulikat, sinilille jne. 

Kunagi on see ala olnud üpris lage, vaid üksikute puudega. Nüüd aga kipuvad ka viimased avatud rohulagendikud hiiliva võsavitste invasiooni alla jääma. Mõelda, alles sain suure rõõmu osaliseks, et jumalakäpad üldse siin Nõmbal olemas on, kui juba muretsen nende edasise käekäigu pärast...







Eri vormi ja värvi jumalakäppi Nõmbalt. Paraku üldvaated tumelilladele jumalakäpakogumikele ei tulnud teps mitte välja. Ikka udujad ning varjus ei suutnud aparaat tabada õiget tooni, värvides arulagedalt tindisiniseks. Vähemasti portreevaated tulid siiski täitsa kenad. 







1 kommentaar:

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...