04 aprill 2023

Käblik, külmad ööd ja väike kahjulugu

Käblikuloo juurde sai pilt joonistatud. Pole ma suurem asi kunstnik, ent korraliku püüdmisega tuli asi siiski täitsa rahuldav välja. Kuid pilte oleks nagu veelgi juurde vaja. Sestap üks tuur aia tahaotsa, et paar risuhunnikut üles võtta. Tore oleks ju mõelda, et käblik ehk risulind on sinna vahest oma pesagi teinud, aga ega see vist eriti tõenäoline ole.  Igatahes on käblik mu selle kevade avastus. Need valjud trillerdused kuuluvad justnimelt sellele pisikesele kirjule sulepallile. Arvasin varem punarinna lauluks, ent kui üks tegelane otse mu juurde sauna otsaviilule esinema tuli, sai pilt selgeks. Mis tore linnuke! Ja isaslind on paras Casanova. Võib pesitsushooajal saada pesakondi koguni kolme emasega. Seejuures aitab jõudumööda tibusid ka toita. 



Nojah. Linnukevad vaikselt areneb. Eile hommikul kostus akna taga esimest metsvindi laulukatsetust, õhtul üritas talvike sii-siitada. Kuid ilmad on ikka päris nirud. Hommikul näitas kraad -6. Täna ei sula enamus tiike lahti. Siin-seal laiub ikka veel eelmist lund. Ning täna öösel tulevat uut lumelisa. Oeh.




Esimene külmakahju on paraku juba kah sündinud. Sieberi krookus 'Tricolor' on väga õrnukene. Just jõudsid nende õiepundid avaneda, kui juba on jama käes. Tänane külm võttis enamuse neist õitest külili. Sellal Crocus chrysanthused on vastupidavad. Ja Crocus vernalised kah. Tumelilla sort 'Flower record' on oma suured küünlad metsaaias välja ajanud. Vägagi soliidsed teised, sellise siidise läikiva pinnaga ja üldse. 'Yellow Mammoth' nende kõrval pole veel tärganud. 



Selline pisike exprompt ülevaatekene tänasest päevast. On justkui nagu kevadine, ent õiget kevade tunnet ikkagi pole. Mõne päeva pärast pidada juba aga 10 soojakraadi tulema. Siis ehk siginevad ka need tunded ja puha...


                   Ja lõppu üks niisama endel sirmbambuse (Fargesia murielae) tihnikust.

2 kommentaari:

  1. Need Sieberi krookused on üldse paraku lühikese õitsemisega. Aga no isegi selle lühikese hetke eest on nad ikka väärt taimed. Mulle meeldivad väga!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miskipärast meeldivad mulle ka, hoolimata oma üürikusest.

      Kustuta

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...