02 aprill 2024

Oli soe kevadpäev...

 Vihma tuiskab, +2 kraadi. Suur kevad on selleks korraks läbi. Eile veel oli +16. Siinse saare kohta kõva tulemus. Sellal kui Kagu-Ida-Eestis +21, sellal kui rannikul aga +5. Igatahes suur tiik vabanes jääkattest. Paljastades paraku enneolematu pildi: kümnete viisi surnud vähke, väikseid ja suuri, kaldavees. Veerand sajandi jooksul pole sellist asja siin veel kunagi juhtunud. Isegi madalveelisena, pika karmi 2003 talve järel ei olnud taolist mass-suremist. Imelik ja kurb lugu. 

Rõõmsamal poolel on muidugi lillede õitsemine. Lumekuppude ja alpikannidega siin ei õnnista, aga krookustele meeldib vägagi hästi. Noh, lumi-ja märtsikellukesed muidugi ka. Mõned pildikesed siinkohal.

       Tiik vabanes 1. aprillil jääkattest, ilustuseks mõned märtsikellukesed kaldapealsel.


                                           Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'


 Märkus: Arvasin, et on tegu Crocus chrysanthus 'Blue Pearl' tegelasega, ent kommentaaris juhiti tähelepanu, et võib olla hoopis Sieberi krookuse sort. Arvatavasti ongi; Crocus sieberi ja sordiks ilmselt 'Firefly'. Igatahes ebasieberlikult pikalt õitsev ja kevadkülmade suhtes vastupidavam kui 'Tricolor'.


                                           Crocus vernus 'Jeanne d'Arc' esimene õis avanes


Crocus sieberi 'Tricolor' kasvab nagu mõned teisedki krookused samal kohal juba aastast 2006. Ilus, aga kiirest läbiõitsev. Ja kevadkülmaõrn ka, arvatavasti peagi saabuvad miinuskraadid võtavad õied ära.


                                            Topelt- ja tavalisi lumikellukesi Aadria õues.


                                            Uhke lumikellukeste punt aiamaal.


                            Märtsikellukesed põõsasmarana all, täitsa ise sinna tekkinud.


Puschkinia scilloides, lõunaseina ääres kohe puhkemas, ehkki saabuv külm lükkab õite avanemise edasi.

Taimedega vangerdamisi oli eile pisut ka. Nimelt oli vaja alles mullu suvel saadud kreeta tselkva (Zelkova abelicea) ümber kolida. Ma ei tea, miks talle algset kohta tehes ma eriti ei arvestanud elektriliini kaitsetsooniga. See on ilmatu lai, 10 m kummalegi poole, mistap suur osa Aadria õue väärtuslikust alast peab olema puudevaba. Põõsad ja lilled muidugi saavad seal olla. Igatahes targu kolisin tselkva eemale, tiigi poole. Siin on üks hea koht, kunagi vedasin lubjasavimoreenile kärutäite viisi mulda. Paraku ees roos 'Blütenzauber'. Muide, tänavuse paljaskülmatalvega said mitmed roosid kõvasti pihta, nii see kui nt ka vahepeal rinnuni sirgunud 'Rhapsody in Blue' nn sinine roos tuli täiesti maani tagasi lõigata. Noh, rebisin selle roosi kiviaia serva, ajutine koht seal, eks näis, mis hiljem saab. Ja asemele tselkva. Tselkva asemele tõin aga mandlilehise pirnipuu (Pyrus amygdaliformis, syn spinosa). Bulgaaria Kresna seemnest. See jääb madalaks, võib seal 6 m liinist olla igatahes. Kreeta tselkva võib aga sirguda puuks. Kas ka siin? Igatahes praegu tundub tselkvavitsake täiesti elus olema! Säärase vastiku talve järel! Oo, oleks imepärane kui see Omalose platoo reliktliik siin Nõmbal perspektiivseks osutuks! Tõsi, Cydonia oblonga puu on küll üsna lähedal, aga miskit pole parata. See oli tõesti ainus hea koht, kuhu kreeta tselkva teisaldada. Ootan pikisilmi juba tema taas lehte puhkemist...


Kreeta tselkva (Zelkova abelicea) uus kasvukoht Aadria õues, nüüd valgepöögikulisside ja Cydonia oblonga vahel, suure tiigi kalda lähedal.




2 kommentaari:

  1. Need mõned soojad päevad olid imelised. Sieberi krookus 'Tricolor' õitses muidugi sellistes tingimustes kahe päevaga ära! Sinu kuldõieline krookus 'Blue Pear' paistab ka tegelikult mingi Sieberi krookuse sort olema. 'Blue Pearl'il on veidi teine värv ja kuju ja õie putkel kollast tooni pole.
    Roosidega on mul ka kehvad lood, aga ma isegi veel ei tea, kui kehvad. Eks kevad hakkab selgitama seda.
    Vähkidele tunnen kaasa!

    VastaKustuta
  2. Võib täitsa tõsi olla, et Sieberi krookus, kui nüüd uurima hakata. Sordiks võiks olla 'Firefly'

    VastaKustuta

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...