04 juuli 2023

Eksootiline Spigelia marilandica

 Sai Käinas Mareti taimeaias käidud. Mitte et ma sealt enam midagi värki tahaks, niisama poetuuril enne bussi aega parajaks tegemas ja tibake juttu puhumas. 

Aga eks ta kipu nii olema, et päris tühjalt ei saa sealt peagu kunagi tulema. Triiphoones jäi mu pilk igasugu suvelillede seas peale imelikule pisut ehk fuksiat meenutavale tegelasele. Et kesasi see siuke on? Noh, selgus, et Spigelia marilandica, millele eestikeelsete taimenimede komisjon nimepanekul õige hoogu läinud, nimetades selle käredaks kirelilleks. Nojah.

"Meil see muidugi ei talvitu," tähendasin ma. Sest no nii imelikult troopiline näeb samune Spigelia välja. Ehkki "marilandica" justkui võiks lubada... 

Maret aga teatas, et talvitub küll. Taavi Tuulikul see olemas ja Eesmaa-Annel ja... Noo, sel juhul olin ma lootusetult sees. Vat selle imeliku lille pidin mina nüüdsama saama! Pagana maksas oli ta küll, tervelt kümme eurot, aga see mind ei kõigutanud.



                                           Spigelia marilandica jõudis Nõmmba.

Kodus asusin asja lähemalt uurima. Selgus, et Spigelia perekonnas on 60 liiki, mis levivad Buenos Airese laiuskraadilt läbi troopilise Ameerika USA kaguossa välja. Kuuluvad Loganiaceae/ logaanialiste sugukonda, kuhu muuseas ka tuntud mürgiallikas strühniinipuu. Sugukond omakorda rühmitub aga emajuurelaadsete (Gentianales) seltsi. Kui lähemalt vaadata, siis Spigelia välimuses on tõesti midagi emajuurelikku. 

Spigelia marilandica levib üsna laialdasel alal USA idaosas. Põhjapiir asub Illinoisi lõunaservas, lõunapiir ulatub peagu Mehhiko laheni. Tükati jõuab välja Atlandi rannikualani. Hoolimata lõunamaisena mõjuvast välimusest on 5. tsooni taim, mis tähendab, et meil saartel peaks olema igati vastupidav. Ainult kasvukoht soovitatakse suht puude varju, samas muld peab niiske olema, taluvat üleujutustki. Muld happeline või neutraalne.

Juba taime soetades tekkis kohaidee. Metsaaeda Badacsonyi mäe jalamile, kus paks kuhjatud muld püsib niiske. Kui seal nõudlik Asimina triloba on vastu pidanud, ju siis ka samune Spigelia. Ehkki päikest jagub sinna päris tublisti. Noh, peale istutamist multšisin ta ümbruse samblaga ära. Vast see on kuidagiviisi abiks. Juured tahtvat iseäranis varjulist.


Spigelia marilandica Nõmba metsaaias

Oma kodumaal tolmeldavad Spigelia marilandica erepunaseid imelikke pikkõisi koolibrid. 
 
Spigelia marilandica kasvab 1-2 jala kõrguseks, punased õied 2 tolli pikad. Lehtedel on tugev rohulik lõhn. Muide, taim sisaldab muuseas spigeliini, alkaloidi, mis mõjult sarnane strühniiniga. Muiste kasutati Ameerikas rahvameditsiinis seda taime soolenugiliste väljutamiseks. Mürgisuse tõttu aga ohtlik värk...

Ikka paganama eriline ja ilus on see "strühniinilill". Täielik uus lemmik mul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ilusaid ja imelikke õitsejaid

  Kõik möllab õitseda. Paraku koduhoovist kaugemale enam ei tihka minna, metsaaed on säärane jube sääseorgia, et parem mitte üritadagi nina ...