08 august 2024

Lumepalmi saabumine

 Lumepalmi (Rhapidophyllum hystrix) peetakse maailma vahest külmakindlaimaks palmiks. Kirjanduses on käinud läbi lausa -29`C taluvus. Siiski olevad miinimumiks -26 kraadi, sellest allpool palm hävivat. Üldine enamvähem vastpidavus olla -20`C juures, alla selle lehed saavad külmavõetud. Seda jääb meie oludes aga paraku väheseks. Pealegi on see palmiliik harjunud kuumade suvedega, +30 kraadi ja üle selle pikalt. Levik on tal ju ikkagi väga lõunamaine, esineb looduslikult Floridas, Georgias, Lõuna-Carolinas, Alabamas ja Missisipis. 

Ometigi sai sellest palmist unistatud pikka aega, paarkümmend aastat suisa. Võiks ju siiski katsetada. Paraku on lumepalm väga defitsiitne kaup. Kuna on aeglasekasvuline, siis puukoolid ei ole eriti huvitatud tema kasvatamisest, lõpptoode läheb väga kalliks. Müüakse aga ka pisikesi palme, need on soodsama hinnaga. Kuid Euroopas lähevad need nagu soojad saiad. Vaadates veebimüügilehti, siis ikka ja jälle on lumepalmid kõikjal läbi müüdud. Või kui saada on, siis kohe pirakas ja kirve hinnaga, lausa üle 1000 euro taim. Tänan, ei...

Ometigi sattus Veigo Trilljärv õige ajal jaole, Bulgaaria palmipuukoolis olid lumepalmid saadaval. Tellis sealt kolm tükki, alles jäi veel 30. Paar nädalat hiljem olid need kõik juba läinud. Palmifännide himu lumepalmi järele on lausa pinev, kus aga jaole saadakse, nii ära krabatakse.

Täna jõudis üks neist kolmest palmist minuni. Siin tema siis nüüd, on, väga haruldane ja nõutud liik. Pisikene lumepalmihakatis. Kaasas, muide, ka üks väike pähkeljugapuu (Torreya grandis). Hiina okaspuuliik, mis Ungaris olla väidetavalt talunud suisa -25 kraadi. Teda peab esimestel talvedel ikka siseruumi tooma. Nõndasamuti muidugi ka lumepalmi. Läheb hulk aastaid, millal ta nii toekaks kosuks, et välja istutada. Kuigi, ausalt öeldes, ega ei tihkagi võibolla üldse. Näis. 

            Rhapidophyllum hystrix & Torreya grandis, Nõmba, Hiiumaa, 8.8.2024

Koht peaks olema võimalikult soe ja päiksepaisteline, muld niiske, paraja drenaažiga ja hapuliivakas. Kodumaal kasvavad lumepalmid valdavalt metsade alusrindes, sageli männikuis. Aeglasekasvuline palm võib sirguda maksimaalselt vaid 10 jala (3m) kõrguseks. Aga see on hea. Madalat palmi on talveks parem katta. Ja peamine pluss on see, et kui palmi peasüdamik saab hukka, siis võib maapinnalt ajada uusi harusid. Erinevalt karuspalmist, kel kasvusüdamiku hävimisel hukkub kogu taim. Paraku on -20 kraadi siin Kesk-Hiiumaal Nõmbal peagu igatalvine külmalaks. Nii et, ega eriti lootusrikas paraku olla saa. Ja veel: väidetavalt ei taluvat lumepalm üldse pinnase läbi külmumist. Nii et paksud sablapolstrid oleks kindlasti ta ümber maapinnal vajalikud. 

                      Rhapidophyllum hystrix, Nõmba, Hiiumaa, 8.8.2024

Aga see kõik on veel väga kauge mure. Nagu öeldud, jääb lumepalm pikaks ajaks potitaimeks. Külmavabal perioodil potiga õues, talvel kuskil esikus vms. Siia lõppu mõned pildid täpselt aastatagusest Bonni botaanikaaias käigust, kus vohab terve lumepalmi tihnik. Kuna lumepalm on kahekojaline, siis tähendab nii palju taimi koos küllap tulevikus viljumise võimalust. 





                                     Rhapidophyllum hystrix, Bonn, Saksamaa, 8.8.2023

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Karbon-kiviktaimla

  Tundub, et oma Karbon-kiviktaimlast ma polegi veel ekstra postitust teinud. Mu vana niiöelda arm, koht kust mu aiandamine alguse sai.  Aga...