04 veebruar 2024

Liustike talv. Winter of glaciers


 

Kohutav libe talv. Sellist pole ammu olnud. Süüdi on selles see vastik jaanuari paljaskülmanädal. Maa jäätus. Ja nüüd suladega pole veel kuskile minna. Majast suurele teele pääs on raskendatud, ilge libedus. Viimaks tuli päästev mõte: vana hea tuhk on suurepärane relv jää vastu! 

Terribly slippery winter. Long time has not seen such one. It is because the bare cold week at the beginning of January. Ground froze quite deeply. And now when warmer days came, the melting snow water cannot get to the ground, just flows on the ground. It is difficult to get to road from house, horrible slippery ice. At last came a saving idea: old good ash is a super weapon against the ice!



Omaette vaatamisväärsus on tiigi ääres. Kuna väljavoolukraavike ja maa külmunud, pääsevad sulavad veed välja vaid üle kalda voolates. Samal ajal aina jäätudes. Iseenesest huvitav vaatepilt. Täielik liustik!

Interesting view opens near the pond. Because ditch and banks are frozen, the melting water can get off only by flowing over. At the sime time freezing. Looking like a glacier!



Ega sellest muidu hullu olekski, aga paraku tungib liustik ka Aadria õue. Tõrvikliiliad (Kniphofia uvaria) uppuvad ja jäätuvad. Sellist asja pole seni veel olnud. Külvasin need juba 2009. aastal, nad on seal hästi hakkama saanud, andnud isekülvitaimigi. Praegune vettimine ja jäätumine võib neile Lõuna-Aafrika lilledele aga saatuslikuks saada, kardan ma.

Bad thing is that the glacier invades also to Adriatic yard. Kniphofia uvaria plants are drowning and freezing in ice. I haven't seen such thing never before. I sowed them 2009, until now these South African flowers have managed there well, even gave seedlings. This water and ice will be probably fatal for them now, I am afraid.




1 kommentaar:

  1. Mnjaa, need jääd ja veed taimedele kindlasti head ei tähenda. Ja ennustused ei näita ka kuskilt leevendust - ainult vett juurde ja siis uus külm peale.

    VastaKustuta

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...