03 oktoober 2023

Mõistatuslik lõunapöök

 2016. aasta oktoobris sai Wakehurstist Lõuna-Inglismaalt kaasa toodud igasuguseid seemneid. Põhihuvi olid lõunapoolkera liigid. Ahnitsesin kõvasti ka Notofagus alpina puult lüdisid koos pudisevate seemnetega. Need tegid käed aromaatse vaiguga kokku. Laiuvaoksisel puul silti paraku ei leidnud. Noh, arvasin, et N. alpina. 

Kodus Hiiumaal tärkas sellest laadungist aga ainult kaks tõuset. Neist üks on jäänud mikroskoopiliseks, ehkki juurestik isosügavale tunginud. Tema lehed näivad olevat täiesti talihaljad. 

Teine on üsna ilusti kasvama hakanud. Paraku külmub alatasa tagasi, nagu ka kahjuks Notofagus obliquad (noid sai vana puu alt isetärganud seemikutena kaasa toodud). Viimane talv oli paksu lumega ning vahepeal tuli lõunapöök lume alt välja täiesti haljana. Siiski kevadeks olid need lehed pruunistunud, jäädes külge terveks uueks kasvuperioodiks. See oli esimene talv mil samune lõunapöök üldse tagasi ei külmunud.

Aga kellega ikkagi tegu on? Notofagus alpina tema siiski olla ei saa. Leheroodusid peab alpinal olema 12-14 või enam. Noh, ehk mul noor puu ja seepärast vähem? Või ei. Huvitav oli üles otsida foto Wakehurstis kasvavast esivanemast, klõpsatud ikka toona oktoobris 2016:


Noh, ja kui nüüd siia kõrvale panna Helsingi Kaisaniemi Notofagus alpina, jäädvustatud tänavu mai lõpus, siis on vahe erinevus ilmselge:




Ja siis see Nõmbal olev lõunapöök. Tema eripäraks on lehtedel olevad tillukesed valged täpid. Just sarnased on ka Wakehurstis kasvaval esivanemal! Ning mõlemal on lehed vägagi läikivad. Kaisaniemi lõunapöögil pole mingeid täppe, sellel liigil ei peagi olema.




Neil 6. septembri ülesvõtetel Nõmba metsaaias on näha veel hilistunud juurdekasvu. 27. septembriks oli juurdekasv lõppenud:


Ja meenutuseks talvine pilt sellest lõunapöögist. 30. jaanuaril oli lumetu kena olemine, ent hirmus tuuline, mistap puukene viskles ja jäi pildile udujas. Ja nagu öeldud, siis kevadeks olid lehed ikkagi pruunistunud, ei ole ikka igihaljas lõunapöök tema mitte.


Lõunapöögid annavad omavahel kergesti hübriide. Ehk on Nothofagus alpina ja N. obliqua ristand? Kuid ei, no ei ole sellised ei Nõmba ega Wakehursti puu lehed. Uurin ja puurin, ent mitte ükski teadaolev hübriid sellega ei klapi. Ikka väga imelik lugu. Üks paras mõistatus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...