02 august 2023

Viirpuu niwaki


 Oleme harjunud nimetama kõiki jaapanipäraselt kujundatud-pügatud puid bonsaideks. Ehkki tõeline bonsai on vaid alusel ehk anumas kasvav minipuuke. Juuripidi mullas olevad puud on aga hoopiski niwaki. Otsetõlkes tähendab see lihtsalt aiapuu: niwa - aed, ki - puu.

Klassikaline niwaki on eeskätt männist. Olen ka koduaias mände sedasi püganud. Kahjuks sauna ees tiigikaldal kasvav puu on kallakul ja enam hästi pügama ei ulatu, mistap see on oma ilu kaotanud. Metsaaias alustasin uutega.

Maja ees kasvab aga kujundatud viirpuu. Isa istutas selle läinud sajandi lõpul. Paraku kitsas eesõues liini all ei ole viirpuul vabalt kasvamiseks piisavalt ruumi. Nii hakkasin algul latvu, siis juba oksi kärpima. Kujunes mingi suht vormitu mütakas. 

Siis algas aga teadlikum kujundamine. Ikka jaapani "pilvepuude" eeskujul. Eks viirpuu reageeri pügamisele hullu taasvõrsumisega. Nüüdki oli majaesisest puukesest saanud paras haljas heinasao taoline moodustis. 

Sai siis täna hekikääridega samuse sao kallale asutud. Sedakorda jõulisemalt kui varem, saagisin paar oksa välja, et võrasse rohkem õhku saaks ning paistaks paremini ilus looklev tüvi. Tüvi on aastatega igavesti toredaks muutunud. Aina soonelisem, meenutades ehk mingil määral kadakat. 

Eks viirpuu kipu suve lõpuks taas uusi võrseid kasvatama, ehkki sääraseks saoks ta siiski muutuda ei jõua. Igatahes praegu on vaade kodusele niwakile täitsa "nagu päris". Lausa nauditav. Ka männi-niwakid on ilusad, ent harjumuspärasemad. Viirpuust "pilvepuu" on täitsa omaette vaatamisväärsus.

Lõppu vaateid taaskord uue kuue saanud viirpuule mitme nurga alt.








Muuseas, mis liiki see viirpuu on, pole mul õrna aimugi. Viirpuuliike on palju-palju, sageli nii raskesti eristatavad. Nii et ma parem ei üritagi...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Ilusaid ja imelikke õitsejaid

  Kõik möllab õitseda. Paraku koduhoovist kaugemale enam ei tihka minna, metsaaed on säärane jube sääseorgia, et parem mitte üritadagi nina ...