30 august 2023

Palmiline Saksamaa

 Palm on justkui lõunamaa sümbol. Tegelikult on karuspalmid (Trachycarpus) võimelised välja kannatama ka soojema parasvöötme kliimat. Eestile lähimad palmimaad on Norra ja Saksamaa, Taani Kopenhaagen kah. Aga ikkagi oli kuidagi üllatav näha karuspalmide säherdust vohamist seal Reini jõe ääres. Ja ei ehitata neile seal kaitsvaid majakesi talveks, kuhu küte sisse pannakse (nagu nt Heltermaa sadamas Hiiumaal), vaid nad saavad hakkama täitsa niisama. 

Kölni botaanikaaias kasvavad triiphoone seina ääres karuspalmid vist juba õige ammusest ajast, igatahes päris kõrged udjakad teised. Pilt ei saanud aia tagant eriti hea, renoveerimise pärast on traattarad ees ja päris ligi ei pääse.

Aia uhkuseks on aga 30 karuspalmi allee. Stendil on näha see paik 2009 talvel:


Sellised vaated avanevad aga nüüd:





Nagu näha on puud hoogsalt kasvanud. Tüved juba üle kolme meetri kõrged, sekka paaril vaat et nelja meetri poole kiskumas. Tunne nagu kusagil vahemerelises kuurordis!
Üks poolkohustuslik endel kah:



Karuspalmiline on ka Bonn. Juba Poppelsdorfi poole suunduval alleel paaris eesaias võis palmi näha. Ning siis muidugi botaanikaaias. Kuid seal pole peen disainitud lilleline allee nagu Kölnis, vaid karuspalmid kasvavad lihtsalt metsapargis teeraja kõrval puudevahelisel välul. Sedasi mõjusid nad kõige paremini. Kuidagi nii troopiline tunne valdas. Kas pole?





Aga vat nii pealiskaudseks ma selle postituse jätangi. Lihtsalt peamine mõte oli ilusaid palmipilte üles lükkida. Bonni botaias kasvavad lisaks ka lumepalmid (Rhapidophyllum hystrix), mis tundub kuidagi huvitavamgi teema. Aga jäägu see mingiks järgmiseks korraks. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Meenutusi Siguldast

  Läinud laupäeval, 4. mail oli üks korralik sõidupäev: Tallinn-Sigulda-Tallinn. Kui põhjarannikul uhas jääkülm tuul, siis seal lõunamaal va...