28 august 2024

Arkansase aed Hiiumaal

Moosese heinamaast olen kujundanud omale koduse killukese USA idaosa loodusest, istutades mõned puud-põõsad-püsikud. Mitmed olen siiski metsaaeda kolinud, näiteks ambrapuu (Liquidambar), nüssa (Nyssa sylvatica), pensilvaania mariporsad (Morella pensylvanica) etc. Need, kes tahavad hapuniisket mulda. Moosese heinamaal on pinnakiht küll liivane, mis tükati suvel põuasevõitu, allpool tuleb aga vastu lubjamoreensavikiht. Nõnda on sellesse aiaossa jäänud pigem lupja taluvad liigid. Ehkki ega nt varimagnoolia või isegi tulbipuu seal vahest kõige õnnelikumad ei ole.

                                        Arkansase aia panoraam Nõmbal, Hiiumaal

Panoraamvaade Moosese heinamaalt. Kõik seal kasvavad eksoodid pole ühele pildile mahtunud ja ega täit ülevaadet siinkohal vast andma ei hakkagi. Küll aga peatun pisut mõnel siiski. Hakkasin täna huvipärast uurima, et kus oleks see ala, kus need puud-põõsad-lilled looduslikus areaalis koos kasvavad. Kui siiani rääkisin, et tegemist on US East osakonnaga, ehk siis Ühendriikide Ida, siis nüüd ilmnes üllatusega, et tuleks kasutada hoopis kohamääratlust US South ehk Ühendriikide Lõuna. Nimelt tõmbavad Maclura pomifera, Catalpa bignonioides ja Magnolia tripetala, ka Taxodium distichum n-ö raskuskeskme sootuks lõunasse. Uurisin ja puurisin, kuniks joonistus lõpuks välja vaid üks osariik, kus need, aga ka tulbipuu, amorf, lumepuu, glediitsiad etc kõik sama osariigi piires looduslikult esinevad. Niisiis on Nõmbal Arkansase aed. See nimi kõlab väga hästi, arvan, et hakkangi seda kasutama. Mõne aastate eest nimetasin ala küll ka Preeriaaiaks, aga see pole siiski päris sobiv, preeria kohta kasvab seal liialt palju puid ja üldse mitte preeriakõrrelisi.
 
    Arkansase aed Moosese heinamaal 28.8.2024 (kuni 2008. aastani elas seal koer Mooses).

Alustuseks sooküpress ehk soosekvoia (Taxodium distichum). Peagu 20 aastat tagasi istutasin selle oma sünnipäeval (2005). Puu on saanud karmidel talvedel näpistusi, ent erinevalt 2011-12 jõledate talvede tagajärjel hukkunud metasekvoiast jäi tema püsima. Paraku enam korralikku püstist ladvakasvu ei tulegi. Eile lõikasin liiga plänn-laiali valgunud puud rohkem trimmi. Vast hakkab see ladvakasvu stimuleerima? Äralõigatud oksakuhil tundub hirmuäratavalt karm, aga puu näib nüüd igatahes parem välja kui enne. Kõrgust 3 meetri ehk kümne jala ligi.

                                        Taxodium distichumilt harvendatud okstekuhil...



                                                Taxodium distichum, Nõmba, Hiiumaa

Arkansase aeda istutatud puudest on kõrgeimaks tõusnud tulbipuu (Liriodendron tulipifera. Istutatud juba 2004. aastal. Algul kiduv äbarik, ent ümberistutamise järel hakkas kosuma. Tema kõrval on trompetipuu (Catalpa bignonioides). On kasvanud stabiilselt tasapisi, külmad on harva vaid tipupungi näpistanud. Paraku on tulbipuu liialt lähedal ja võib tulevikus trompetipuud varjama hakata.

                                         Catalpa bignonioides & Liriodendron tulipifera

Varimagnoolia (Magnolia tripetala) on sinna istutatud umbes 2009. aastal. Koht on tegelikult suiti liialt kuiv, sestap ei ole puuhakatisel lehed just kõige lopsakamad. Ka on juurdekasvud viimastel aastatel kängunud. Samas ajab tänavu alt uut võsu, ehk lasekski teise haru juurde kasvada? Puukene on mitmel aastal õitsenud ja paaril korral viljunudki. Tänavu õitses ohtralt, ent vilju ei tulnud.

                                   
                                                                 


                                             Magnolia tripetala

Igavesti uhkeks on paisunud amorf (Amorpha fruticosa) Kena liblikõieline põõsas, kuigi nimeks pandud kaunpõõsas küll ei õigusta ennast. Igatahes siin pole teinud ainsamatki kauna. Õitseb aga ohtralt, ehkki õied na kribud. Kuid huvitava tumelilla värviga.



Amorpha fruticosa

Amorfi laiutamine kipub varjutama kõrval olevat makluurat (Maclura pomifera). Paraku see huvitav mooruspuuline ei lõpeta sügisel kunagi õigel ajal juurdekasve ja saab pidevalt kõvasti näpistada. Tänavugi virutab vaat et meetrised kasvud, aga ega neist tulevaks kevadeks nagunii midagi järgi jää. Aga ehk siiski? Loota ju ometigi võib. Igatahes huvitav, et see liik siin üldse elus on püsinud. Tema looduslik jäänuklevila asub Oklahomas, Texases ja Arkansases.

                                          
                                              
                                                   Maclura pomifera 

Üllatav, et ka virgiinia lumepuu (Chionanthus virginicus) levib kaugele lõunasse, ka üle Mississippi Arkansase osariigis, lausa Floridaski. Nõmbal on olnud kasv aeglane, ent stabiilne. Paaril viimasel varasuvel on ka õitsenud.


                                                Chionanthus virginicus ehk lumepuu

Mullu sain ka Ameerika kahe glediitsia liigi omanikuks. Nii Gleditsia triacanhos kui G. aquatica. Mõlemad on veel väiksekesed, eriti kribu sooglediitsia. Mõlemad liigid kasvavad looduslikult ka Arkansases.

                                            Gleditsia triacanthos

Puid-põõsaid on seal heinamaalapil veelgi ja needki puha levivad ka Arkansases:  suureviljaline tamm (Quercus macrocarpa), hõbevaher (Acer saccharinum), hilistoomingas (Prunus serotina), humalapuu (Ptelea trifoliata), karoliina valgepöök (Carpinus caroliniana) ja ka lääneplaatan (Platanus occidentalis). Viimane on aga kräbal vitsake, alles tänavu sinna Moosese heinamaa servale kolitud. Lisaks veel punane aroonia (Aronia arbutifolia). Seevastu välu-naistepuna (Hypericum frondosum) levib hoopis Arkansasest lõuna pool. Moosese heinamaal on ta olemas, põõsas hakkab aga vist vanaks jääma, hõreneb. Selle seemneist kasvab järglasi lisaks metsaaias.
                     
                                     
                                                     Prunus serotina ehk hilistoomingas


                                                   Ptelea trifoliata ehk humalapuu

Püsikutega on aga nii, et Arkansaseni ulatuvad servapidi vaid kaelus-vaigulill, arkansase maruhein ning siidaskleepias. Neist esimene on võimas ülepea jurakas, Nõmbal aastast 2015. Maruheina sain Maretilt Käinast aga alles paari aasta eest, selle õitsemiseani läheb veel aega. Siidaskleepias on ilgem juurevõsundiline umbrohi, õnneks seni on niitmisega vaos hoitud. Õitseb hullult, lõhnab hästi ja meelitab putukaid. Õnneks viljunud ei ole, seega seemnelevi ohtu pole.


                                         Kaelus-vaigulill (Silphium perfoliatum)

                                          Arkansase maruhein (Vernonia arkansana)

                                                    Siidaskleepias (Asclepias syriaca)

Siiski ka piiskenelas ja missuuri kuningakepp levivad Arkansases, ilmnes praegu levikukaarte uurides! Piiskenelas on põõsalaadne püsik. Missuuri kuningakepp avab oma latakad õied varasuvistel õhtutel ja on siis vägagi vaatamist väärt.

                                              Kolmetine piiskenelas (Gillenia trifoliata)               
                                 
                                      Missuuri kuningakepp (Oenothera missouriensis)

Põhjapoolsema levikuga on hiigelpäevalill ja napalill. Viimasel on peamiseks vaatamisväärsuseks lopsakad kämmaljad lehed. Lehtdekoratiivne on hiigel-päevalill, meie oludes siin õitsemiseni sügisel ei jõua.

                                           Hiigelpäevalill (Helianthus salicifolius)

                                            Napaea dioica

Nõndaks. Selline ülevaade. Heinamaal on natuke veel ruumi, tahaksin sinna kolida ka pisikesed sindlitammed (Quercus imbricaria). 2020 Tallinna botaia puu tõrudest on mul 5 taime. Ka sindlitamme levila ulatub edelaservapidi Arkansaseni.
Lõppu pildike tänasest Arkansase aiast. Oma erilise soosekvoia ehk taksoodiumi alt. Kraadiklaas kerkis peagu +24 juurde, nii et särgita seal USA Lõunas poseerida oli täitsa asjakohane!

                                      Taxodium distichum (+mina ise)

P.S. Õhtul sai seal kodukootud Arkansases istutud ja täitsa meeleolukaid pilte juurde klõpsitud. Muist pikkisin blogi sisse, lisan siia otsa veel kolm vaadet. Üldpanoraami ning tulbipuuloojangu.



                      Loojang tulbipuu all/ Sunset under my tulip-tree (Liriodendron tulipifera).
                                                   Kesk-Hiiumaa, Nõmba, 28. august 2024




24 august 2024

Veel veidikese talvekahjudest

 Eile sai lõpuks tehtud väike põige kodumetsa, oksakäärid käes. Et talvekahjustusi ära lõigata. Tjah, oli väga niru talv, sellist karvaste tammede (Quercus pubescens) tagasikülmumist pole mitte kunagi olnud. Nende tüved tuleb maha saagida. Siiski kolm-neli aga säilitasid tüve elavana. Ja Quercus pyrenaica on maani külmunud. See selleks.

Keskmetsa Osmantustevälu ei õigusta enam oma nime eriti. Osmanthus heterophyllus, kes kasvas täitsa kenasti ja pidas vastu mitu-mitu head aastat, on nüüdseks surnud. Lõikasin tema maani maha. Ja paistab, et miskit enam mullapiirilt ei tärkagi. 

Osmanthus x burkwoodii on jäänud aga põdema varasemast. 2021 kolisin poolkuivanud põõsa sinna heale mullale ümber. Vindunud ja kidunud, tänavune talv võttis veel maadjamaks. Allpoolsed oksad on siiski elus:

                                           Osmanthus x burkwoodii

Osmanthus decorusega on läinud nii ja naa. Esimesel talvitumisel mullu vajutas raske lumi ta pooleldi kaheks. Nüüd on neist üks haru kuivanud. Kuid teine on elus ja arvestades paljaskülma (-17 kraadi) ja edasist veelgi külmemat (-21 kraadi), siis küll lumega juba, on tulemus siiski täitsa hea. See igihaljas liik on ju tegelikult täielik lõunamaalane, kasvab looduses Gruusia ja Türgi Musta mere lähistes metsades.

                                           Osmanthus decorus

Tasmaania kivijugapuu (Podocarpus lawrencei) põõsast jäid ellu vaid lume alla mattunud oksad. Oli nüüd viimane aeg kuivanud harud kõrvaldada. Lumest välja ulatunud Pilgerodendroni ladvaotsad said kah näpistada, neist üks pilgeripuuke on täiesti kutu.

                                            Podocarpus lawrencei

Mammutipuud (Sequoiadendron giganteum) pääsesid talvest kobadega. Kaks pisemat paindusid üleni lume alla. Kaks suuremat said osaliselt kannatada, eriti 2015. aastal Nurga puukoolist toodud. Tema kasv on alati olnud nirum, sest koht kuivavõitu ilmselt. Vaade siinkohal 9. juunist:


Ning siis see suurem, Nõmba mammutipuude niiöelda lipulaev. Saadud 2018. aastal, otse Kaliforniast toodud. Puukese kasv on olnud stabiilne. Ilus tihe võra sai aga sel talvel pihta. Siin vaade kah 9. juunist:


Eile näksisin oksakääridega kuivanud võrsed ära. Ja vaatasin rõõmuga, kui hästi on see mammutipuu tänavusel sajusel suvel visanud. On mulle, ütleme, ninakõrguseni tõusnud, kusjuures ladvakasv visanud kõvasti vägevamalt kui eelnevatel suvedel, tervelt kaks vaksa! Ehk siis peagu 40 cm või nii. Vaateid sellest mammutipuust Kesk-Hiiumaa metsas:



                                                      Sequoiadendron giganteum

Ja siia otsa üks pildike pisarmännist (Pinus wallichiana). Alles sel kevadel saadud, noh, katsetame. Sõrves ja Tartu botsadis nt on suutnud täitsa ellu jääda. Lihtsalt jäi nüüd täpselt päiksekiirte vihku, sain toredaid klõpsakaid.

                                                      Pinus wallichiana

17 august 2024

Põldjalakast sai väikselehine jalakas!

 2010. aastal soetasin Nurga puukoolist omale põldjalaka (Ulmus minor). Tore Euroopa kolmas jalakaliik, levila äärmine tipp ulatub meile üsna lähedale, Ojamaale. Nõndaks. Aga õige pea hakkasin imestama, et kuidagi veidralt pisikesed on selle "põldjalaka" lehed. Ehk siis mingi imelik omaette vorm? Rohkem aga eriti ei juurelnud.

                                                                           

                                              Ilmselt Ulmus parvifolia, Nõmba, august 2024

Aastad kulusid, Istutasin selle jalaka paar korda ümber, metsavarjust lõpuks päris lagedale heinamaale, Carpinuseheki naabrusse. Puukene kasvas tasapisi. Kuniks nüüd viimastel päevadel sattusin taas juurdlema, sedakorda põhjalikumalt. No ei ole tema põldjalakas, mitte ei ole, lehestik on ikka täitsa teistsugune. Pigem meenutab justkui tselkvat. Zelkova tema siiski kah pole. Aga mis jalakaga siis tegu? Ega palju variante pole. Kas madal ehk siberi jalakas (Ulmus pumila) või väikselehine ehk hiina jalakas (Ulmus parvifolia). Lehtede poolest on vahet teha võrdlemisi raske. Mõlemal on lehed väiksed, alla 4 tolli, Nõmba puukesel max 2 tolli pikad. Netis surfates ja kahe liigi lehti võrreldes on väga keeruline aru saada, lehtede kuju on eri fotodel väga erinev. Miski sisetunne ütleb siiski, et Nõmba puukese lehed meenutavad pigem rohkem Ulmus parvifolia omi. On nagu pikema rootsuga, pealt läikivad ja olemuselt natukese n-ö sukulentsed. Tõsi, üldiselt on lehestik imelikult heleroheline, vast väga lubjase pinnase tõttu? Ei tea. Mõne pikivõrse lehed näevad küll ilusad läikivrohelised välja. 

                                                                        





                                           Lehed näikse olevat ikka Ulmus parvifolia omad

Kõige tähtsam eristustunnus on aga koor. Kui Ulmus pumilal tekib tavapärane korp, siis Ulmus parvifolia on täiesti eriline. Vanemail puil ilmub kestendav-irduv eri värvi lapikeste mosaiik, meenutab mõneti tselkvat, veelgi enam aga nt plaatanit, parrootiat või isegi stuartiat. Väga kaunis kooremuster, kui netipilte uskuda! Nõmba puukese tüve alaosa on hakanud muunduma. Raske on seda seletada, lihtsam on piltidel näidata. Silehalli koore pealispind rebeneb, paljastub kaneelpruune täpi-"kärnu". 

                                                                        




                                            Ulmus parvifolia, Nõmba, august 2024

Just täpselt taolisi fotosid võib kohata netis. Niisiis tundub üsna kindel olema, et Nõmbal kasvab väikselehine jalakas ehk Ulmus parvifolia. Mille üle on mul väga hea meel! Põldjalakas olekski na suht igav tavaline, siberi jalakas miskipärast ei paelu nii väga kah. Aga see hiina jalakas on täitsa omaette tase. Levilalt Ulmus pumilast lõunapoolsem, valdavalt Hiinas, ka Koreas ja Jaapanis esineb, aga olevat ka Indias ja suisa Vietnamiski. Kusjuures, kuigi väidetakse olevat külmakindluselt 5. tsooni puu, on Nõmbal esinenud siiski kahjustusi, eks ta ole seal lagedal üsna külmalohus küll ka. Võra sisemuses võib näha könti - mõne aasta eest on puuhakatis saanud ladvast kannatada. 



                                                     Ulmus parvifolia, Nõmba, august 2024

Niisiis hellikuvõitu? Ka tänavuse talve järel on kuivanud võrseoksakesi näha. Aga üldiselt kasvab see jalaks üsna kenasti kõrgusse. Väga põnev on näha, milliseks tema tüvekoor edaspidi kujuneb. 

Lõppu veel niipalju, et väikselehine jalakas on jalakasurmale vastupidav nagu arvatavasti ka teised Ida-Aasia jalakaliigid. On muuseas vägagi popp bonsaipuuna.


                                   Autoportree Ulmus parvifolia all. Nõmba, 15. august 2024








Karbon-kiviktaimla

  Tundub, et oma Karbon-kiviktaimlast ma polegi veel ekstra postitust teinud. Mu vana niiöelda arm, koht kust mu aiandamine alguse sai.  Aga...