09 jaanuar 2024

Talv läbi lehes tammed. Oaks with leaves through the winter

                         Autoportree austria tammega (Quercus cerris). Nõmba, 9. jaanuar 2024
 

Tegelikult peaks hoopis ilmast kirjutama. Aga ei taha eriti. Mainin siiski ära, et see aasta esimene nädal oli ilma poolest ikka väga vastik. Aastavahetusel keeras külmaks. Vinged ida-kagutuuled uhasid, termomeeter pidevalt mingi -15, sekka kuni -17. Täiega rott paljaskülm! 4.-5. jaanuaril tuli õnneks lund. See oli väga abiks. Sest 7. jaanuari hommikuks oli termomeetri näit langenud -21 kraadini. Nii külm polnud siin ka viimasel koletalvel 2018! Siis oli min -20. Eks kevadel näe, mis eksootidest saanud on..

Actually I should write abot the weather. The first week of the year has been nasty. Cold eastern and south-eastern strong winds, -15 or even -17 degrees and bare land, no snow to protect plants. Then came some snow. Luckily! Because in the morning of 7th of January here in Nõmba temperature dropped to -21. Even the last cold winter in 2018 did not have so much, then was -20. We shall see in spring how serious damages exotic plants got here...

Sel nädalal on hingetõmbepaus, täna tõusis termomeetri näit suisa +2,5 kraadini. Ja päike paistis. Lõpuks ometi sai aeda kõndima minna. Pildistasin artikli tarbeks üles erinevaid tammi. Just neid, kes hoiavad oma pruuni lehestikku talv läbi küljes. Sellised tammed on suurepärane vaheldus igavas raagus talves. Ka mõnel kodumaisel tammel püsib pruune lehti oksteil, ent valdavalt käituvad sedasi tammede võõrliigid.

This week brought relief. Today was even +2,5 degrees and low January sun was shining. At long last I could take a nice walk in garden. Took several photos for my article. Just these oaks which keep brown leaves on through the whole winter. I like such oaks very much! Even some our native Quercus robur specimens keep some leaves on. Mostly fully brown-leaved are several foreign oak species.

                                            Harilik tamm/ Quercus robur



                                            Kivitamm / Quercus petraea



                                            Karvane tamm/ Quercus pubescens



Itaaliast toodud kivitamme ja karvase tamme hübriid. A hybrid of Quercus petraea and Q. pubescens, brought from Italy.



                                            Austria tamm/ Quercus cerris


                                                      Liibanoni tamm/ Quercus libanii


                                                      Pärsia tamm/ Quercus macranthera


                                            Sindlitamm/ Quercus imbricaria


Ning lõppu pajulehine tamm/ Quercus phellos. Nagu näha, siis täitsa roheline veel. Paraku on see Ameerikamaa liik Nõmbal osutunud üpris külmaõrnaks, kasvab madala, osaliselt tagasi külmuva põõsana. Willow-leaved oak is even green at the moment. Unfortunetely this American oak species is not hardy here, grows as a small shrub, gets often winter damages.


 

2 kommentaari:

  1. Kaunid kõik! Kas mõni neist mandrimaal ka vastu võiks pidada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kivitamm on külmakindel. Pärsia tamm on pärit Tartu puukooli pookoksast, emapuu kasvas seal hästi, oli päris korralik puu. Karvane ja liibanoni tamm kasvavad normaalselt nt ka Raplas, samuti austria tamm. Sindlitamme aastakümnete vanuseid puid võib näha Kloostrimetsas botaanikaaias. Pajulehine tamm on aga väga õrnuke.

      Kustuta

Aprill teeb aprillinalja

  Suur osa Eestist on kaetud lumevaibaga. Nõnda ka Hiiumaa. Ei tea, kas olen vanaks ja tuimaks jäänud, aga ei morjendagi see õieti. Harjumus...